Grècia i la dreta.

Grècia ha decidit fer un canvi de govern que, altrament, feia temps que tothom veia inevitable. Com a (pre)politòleg haig de dir sense embuts que la política grega no és ni molt menys una cosa que domini com la política d’altres països, així que bona part de les meves previsions (seguint la guia de Gaspar Blancafort) les vaig fer amb les explicacions que un bon amic grec em donava. Tal i com ell m’explicava des de feia dos mesos, el pacte entre Syriza i ANEL estava més que donat, així que vaig confiar més en la seva paraula que no en la dels analistes que ronden entre els suposats diaris alternatius.

Els grecs han triat de forma bastant clara un govern de centre-esquerra en detriment del PASOK, però a la vegada no deixa de preocupar-me una cosa que em va comentar la meva amistat: <<Nova Democràcia no té cap líder centrista que pugui substituir a Samaras>>. Això vol dir que l’estabilitat política de Grècia depèn en què l’obra de govern de Tsipras sigui suficientment eficaç com per no trencar Syriza i deixar la política grega encara més fragmentada. Què pot passar si el descrèdit arriba a Syriza al llarg de la legislatura? Doncs que Nova Democràcia haurà girat més a la dreta, ANEL seguirà igual o més a la dreta, el PASOK seguirà enfonsat com a partit, i els liberals de To Potami no s’hauran consolidat. Al fons, Alba Daurada i el KKE es fregaran les mans per sortir del pou de la marginalitat i aconseguir algun pacte. Fixeu-vos, l’esquerra no té cap partit alternatiu (To Potami està en procés de maduració) i la dreta gira més a la dreta.

Però no tot són notícies negatives, i el resultat d’Alba Daurada ens ve a dir que l’extremisme més dur no acaba de quallar en els moments més difícils. Creuem els dits per continuar així, però hem de tindre clar que Syriza no serà una bufetada contra la Troika, sinó un partit socialdemòcrata que ve a substituir el PASOK.

De moment el meu amic els hi dóna 15 mesos, i les seves explicacions tenen molt més sentit que les de la Galdón i el Nuet de torn.

One thought on “Grècia i la dreta.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s