Els europeus som millors ( segur ? )

Són temps de la Copa Mundial de futbol,i com en cada gran torneig esportiu ens trobem des dels grans aficionats que no es perden cap partit fins als autèntics haters que, carregats de raons morals, decideixen boicotejar-lo. Jo no m’amago, segueixo a les seleccions d’ Alemanya i Brasil, però tampoc m’hi va la vida en això i aquesta no és la meva preocupació principal del torneig. Moltes són les persones que han mostrat el seu descontentament vers el Mundial de futbol: els professors, els crítics amb els alts costos de les instal·lacions esportives, l’esquerra alternativa contrària al govern de Dilma Rousseff, els treballadors públics, etc. Són aquestes queixes les que realment m’ han obligat a fer una relfexió sobre si els europeus som millors o no en certs aspectes. 
Quan he parlat amb brasilers, he pogut veure de manera més clara que hi ha una gran diferència a l’hora de tractar les protestes del Mundial: al Brasil l’enfocament rau en una alta inflació, que es barreja amb el fet de no augmentar els salaris als professors ( i d’altres servidors públics ), l’ inoperància policial vers la seguretat, i la corrupció. A Europa, en canvi, les notícies i les opinions que acostumen a donar els articulistes ( i altres pensadors alternatius de torn ) és que el govern brasiler és exageradament corrupte, la seva policia és exageradament violenta, i que fan fora a la població de les faveles amb un racisme rampant mentre els professors són abandonats a la seva sort. En definitiva, coses que a Europa no passen mai.
Sóc un gran defensor d’allò que en podríem anomenar la cultura occidental, però crec que sempre s’han d’acceptar les crítiques i ser consegüents amb la realitat. Per exemple, trobo pornogràfic que des dels articulistes europeus es parli del racisme com un fet totalment aliè, sobretot quan la policia fronterera italiana rep els subsaharians a trets, o quan la Guàrdia Civil col·loca grans tanques a Ceuta i Melilla que poden arribar a seccionar-te el braç. És més, preguntem-nos qui va portar els esclaus a Amèrica des d’Àfrica i va donar a peu a societats racistes que anteriorment van ser exterminades i sotmeses. Europa, com sempre, és el far de l’humanisme, i mai de la vida ha violat, assassinat, i espoliat a les cultures americanes. Els europeus som els millors, ens sobra ètica per totes bandes.
Europa és un continent a qui li agrada veure les vergonyes alienes, però sovint no s’enrecorda que a Belfast hi ha un mur que separa a les comunitats catòlica i protestant, tampoc s’enrecorda que quan entres a Madrid hi ha faveles com les de Rio, ni de les tendes de campanya muntades per subsaharians a l’entrada de París, ni dels professors abandonats a Ciutat Meridiana, ni de com s’ho van fer per acabar amb Can Tunis en la Barcelona post-olímpica. Europa és un continent on els francesos prefereixen seguir el rugbi perquè l’ equip nacional de futbol podria ser algerià, Europa són les comarques del cinturó roig que voten a un partit anti-immigració malgrat que aquests votants siguin immigrants, Europa també és aquella capital de comarca catalaníssima on un partit racista queda en segona posició malgrat que els propis immigrants siguin els únics que volen treballar en les empreses del fuet. Europa té millors serveis socials que el Brasil, però és un continent que ha arribat a fer dues guerres mundials i a exterminar a milions de jueus i gitanos.
Aquest eticisme europeu em molesta moltíssim, un eticisme que sovint es creu el millor però que tanca les portes del cotxe quan passa per la Mina. Sabeu què és el pitjor de tot? Aquest eticisme europeu ens porta a ser capaços de crear guetos a les grans ciutats mentre ens queixem del gran dispendi que suposa fer un Mundial de futbol al Brasil.
Estic molt d’ acord en que el Mundial del Brasil no ha despertat tantes passions com sembla, però crec totalment esbiaixat quaixar-se des dels mitjans espanyols del sobrecost d’unes obres o de la corrupció política, i molt especialment fa una mica de pudoreta llençar les acusacions de racisme i de savoir faire quan som els reis principals del racisme. Finalment, creieu realment que els europeus podem donar classes als brasilers sobre valors ètics quan l’opinió pública europea és un germen de racisme capaç de donar suport als majors tarats que ha parit la humanitat? De vegades ens falta perspectiva, som un continent que sovint ha anat d’extrem en extrem. Som el continent imbècil.
NB.Com he dit al principi, sóc un ferm defensor d’allò anomenat “cultura occidental”; considero que a occident tenim les millors democràcies i el millor benestar, però això no esgrimeix les barbaritats passades i actuals.
 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s